MS-forbundet oppsummerer Arendalsuka 2024: En uke med innsikt og inspirasjon [1]
Arendalsuka 2024 har vært en uke fylt med engasjement og viktige diskusjoner. Vi har tatt en prat med Jan Anders Istad fra MS-forbundet som har vært til stede og deltatt aktivt i samtalene om helsepolitikk og rettigheter for personer med MS.
- Hva var hovedtemaene innen helse på Arendalsuka i år?
- Arendalsuka rommer jo alt mulig. Vi i MS-forbundet valgte i år å ha hovedfokus på ny hjernehelsestrategi og rehabilitering. Og så hadde vi fulkemøte om MS-bevegelsens visjon «En verden uten MS», og diskusjon om å kunne stoppe og kurere MS. Neuro-SysMed hadde også et viktig møte om kliniske studier, og hvordan vi skal få styrket både industriens og akademias studier.
- Hvilke nye initiativer eller prosjekter ble presentert som du synes var spesielt interessante?
- Mange av de viktige sakene for oss er aktuelle hvert år. Dagsaktuelt i år var Oslo Economics kritiske evaluering av hjernehelsestrategien. Den er for generell, og fremganger på feltet tilskrives andre tiltak. Den må nå konkretiseres og ansvar må plasseres og følges opp. Det er umulig å få med seg alt som skjer, heldigvis legges mange møter ut i opptak og nypubliserte rapporter kan leses i ettertid.
- Hvordan tror du de nye helsepolitiske diskusjonene vil påvirke helsesektoren fremover?
- Det er økende forståelse for at helsepolitikken må ses mer i sammenheng annen politikk, så som forsknings, arbeids og næringspolitikk. Helse er en investering, ikke bare utgift. Vi er bare nødt til det for å klare å finansiere fremtidens offentlige velferdsstat, og den nylige perspektivmeldingen understreker dette. Men jeg er dessverre bekymret for at politikernes lovnader ikke materialiserer seg i praktisk politikk. Aktuell politikk finner vi eksempelvis nå i helse og samhandlingsplanen, ny hjernehelsestrategi, handlingsplan for kliniske studier og kommende Prioriteringsmelding, og vi vil følge opp disse i vårt politiske arbeid.
- Var det noen spesielle foredrag eller paneldiskusjoner som utmerket seg?
- Vi er jo veldig fornøyd med våre egne møter i Hjerneteltet i samarbeid med Hjernerådet, FFO og Neuro-SysMed.
- Hvordan tror du Arendalsuka bidrar til å forme fremtidens helsepolitikk?
- Arendalsuka er nyttig når den henger sammen med politisk arbeid resten av året. Det er veldig praktisk og effektivt at alle aktører er samlet på ett sted, og uformelle møter og treff øker gjensidig forståelse, og nye ideer dukker opp. Praktisk politikk formes av langt flere enn rikspolitikerne, og det er spesielt nyttig at helsepersonell fra nevrologien er aktivt til stede.
- Hvordan tror du de nye helsepolitiske diskusjonene vil påvirke behandlingen av MS fremover?
- MS-saken trenger gode generelle rammevilkår for helse, forskning og hjernesak, og Arendalsuka bidrar sånn sett positivt.
- Og sist, hva tar du med deg fra Arendalsuka som du skal jobbe videre med?
- Det er stø kurs, vi jobber videre med ny hjernehelsestrategi, tilgang til helsetjenester & helseteknologi, samhandling, forskning og frivillighetens kår.